Home / Båd/motor / Køb af Ryds 430GT

Køb af Ryds 430GT

Jeg har længe gået og drømt om at have en lille båd stående på en trailer ude i haven, som jeg kunne spænde efter bilen og tage ud og fiske med. Jeg har tit sat mig ned foran computeren og kigget på forskellige både, men hver gang jeg finder noget interessant, fortryder jeg. Årsagen er den samme hver gang – får jeg nu brugt båden, eller står den bare hjemme i haven og fylder op, som nogen af de andre impulskøb jeg har gjort igennem tiden? Jeg har jo også et job der skal passes, og de dage jeg har fri er vejret jo ikke altid lige godt. Så indtil i torsdags var det blot blevet ved snakken.

Valg af den rette båd

Onsdag havde jeg en 15 timers arbejdsdag og nogen gange sidder man lige og surfer lidt på nettet. Det gjorde jeg også – jeg sad bl.a på dba.dk og andre lign. hjemmesider, hvor der var både til salg. For nu havde jeg bestemt mig for at købe den båd. Men jeg havde nogen krav til båden:

 • Den skal være stabil nok til at fiske fra.
 • Lille nok til at kunne søsættes i de danske søer.
 • Stor nok til at jeg kan sejle langs de danske kyster.
 • Søsætning og sejlads skal kunne håndteres af en enkelt mand.
 • Og så skal jeg ikke ud og låne penge til den, så prisen skal holdes nede.
Linder sportsman 400

Linder sportsman 400

Med disse krav i baghovedet, gik jeg i gang med at læse på diverse båd-fora og fiske-fora, for at få inspiration og gode råd til valg af den rette bådtype. Efter en del overvejelser faldt valget på en Linder Sportsman 400 Aluminiumsjolle, med en motor på 15-25 HK. Der er umiddelbart ikke så mange til salg af denne type båd, men jeg fandt 3-4 stykker, som så interessante ud. Jeg skrev til ejerne med forskellige uddybende spørgsmål om de enkelte både, men fik kun svar fra en enkelt. Et svar som gjorde at det ikke blev hand båd jeg købte. Da jeg kørte hjem fra arbejde kl. 22.00 onsdag aften, havde jeg endnu ikke fundet den rette båd. Men jeg havde jo også tid nok, så jeg venter bare.

Da jeg kom hjem, blev jeg enig med mig selv om at jeg skulle stå tidligt op og tage ud fiske i Myrup Fiskepark, da de havde sat fisk ud samme dag. Men inden jeg gik i seng, tjekkede jeg lige dba.dk en sidste gang, for at se om der var kommet nogen både til salg siden jeg forlod arbejdet. Og der var kommet et par stykker. Ikke nogen Linder-joller, men en Ryds 430GT, som så ganske fornuftig ud. Det er godt nok ikke en  Alu-jolle, men den opfylder alle min krav – og prisen var overkommelig/god. Eneste minus var at den stod i Jylland og jeg bor på Sydsjælland. Men jeg ringede alligevel til sælgeren, som desværre ikke tog telefonen. Jeg smed derfor en mail og SMS og gik derefter i seng – jeg skulle jo ud og fiske næste morgen.

Køb af Ryds 430GT

Torsdag morgen var vejret ikke det bedste – det var meget gråt og tåget. I mens jeg drak min morgen-kaffe, tjekkede jeg vejrudsigten – opklaring i løbet af formiddag – Perfekt. Så kom jeg i tanke om den båd jeg havde ringet på. Tjekkede min mail og telefon – ingen svar. Jeg så på uret, og blev enig med mig selv om at jeg godt kunne tillade mig at ringe til ham på dette tidspunkt. heldigvis tog han telefonen, men blot for at fortælle at der kom en senere på dagen for at se på båden. Han sagde at jeg kunne give ham mit nummer, så ville han ringe hvis den ikke blev solgt. Jeg forklarede ham at jeg skulle køre helt fra Sjælland, så det var lige meget – jeg måtte finde en anden båd. Men inden jeg lagde røret på, sagde manden at jeg lød lidt mere interesseret end den anden som ville komme og se på båden. Så hvis jeg kunne være i Vejle inden middag, så kunne vi godt handle. Det var en aftale.

Efter en halv time var jeg i tøjet og sad i bilen på vej på Jylland. GPS´en sagde lidt over 2 timers kørsel, så jeg havde god tid. Men jeg skulle også lige forbi en bank på vejen, så jeg kunne hæve nogen penge. Det var åbenbart ikke lige så nemt som det lyder, for penge skal bestilles dagen før. Men jeg fandt en bank som havde penge nok og jeg var der til tiden.

Efter at have set lidt på båden, spurgte jeg ind til bådens stabilitet og motorens start- og driftsikkerhed. Ejeren sagde at han da syntes vi skulle kører en tur ud til stranden og sætte båden i vandet, så vi kunne sejle en tur i Vejle fjord og teste båden af. Det synes jeg sku er god stil. Som sagt så gjort, vi kørte de 5-10 minutter der var ned til stranden og fik båden i vandet. Da vi begge sad i båden, forklarede han mig kort hvordan det hele fungerede. Jeg drejede nøglen og motoren sprang i gang med det samme – fedt. Efter 15-20 minutters test af bådens manøvredygtighed og stabilitet, havde jeg besluttet mig. Dette var båden jeg skulle have. Vi fik båden sikkert på land og kørte tilbage til sælger, hvor vi ordnede de praktiske ting og fik afregnet. Derefter gik turen tilbage til Sjælland – en tur som tog noget længere tid, da jeg jo havde trailer efter bilen denne gang.

Ryds 430GT

Ryds 430GT

30 Hk Evinrude

30 Hk Evinrude – lidt større end mit krav på 15-25 Hk

3 comments

 1. Tillykke med båden… Den ser bestemt fin ud, og sådan en styrepult er helt afgjort noget af det, jeg mener mangler i min.!!

  Hvor på Sjælland er du fra.?

 2. Tak for det. Jeg er også godt tilfreds med den indtil videre. Nu har jeg arbejdet en del, så har ikke haft tid til andet end en lille testtur på kysten den anden dag.

  Jeg bor ved Næstved.

 3. Hej Kim.
  Rigtig fin tekst. Jeg står i fuldstændig samme situation som du gjorde, og har kig på en Ryds 430GT m. ca. 30 heste 4-takt. Hvordan er det så gået med båden? Er du glad for den? Nogle sidste gode råd?
  Mvh Sven :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top